Body Voyager at Surgeons’ Hall Museums

 

Project Team

Client: The Royal College of Surgeons of Edinburgh

Designers: David Campbell Design  Consultant

Exhibition Fit Out: Elmwood Projects

 

It was a privilege to deliver the unique new Body Voyager Exhibition at Surgeons’ Hall Museums – a fascinating experience packed with Interactives and immersive AV experiences which will captivate visitors of all ages.

Body Voyager offers a truly thought-provoking look at both the past and the future role of technology in medicine.  The extensive scope of works was delivered via a holistic and integrated approach by our skilled team, including Setworks, display walls, plinths, AV housing, benches and Display cases. The Exhibition is located within a second-floor suite of rooms within the building which previously housed office and meeting spaces and which required a full strip out before we started our installation works. Subsequently, we were also responsible for supervising and coordinating the necessary Flooring, Electrical, Decoration, Lighting and Plumbing works, of which we have extensive previous experience in a range of environments.

The specialist subcontractors engaged on the project directly by the client were welcomed into our team as if they were our own – in delivering the AV Hardware & Software, Graphics, Display cases, Object mounts, Interactives & Models.

In developing the content for the Exhibition, Surgeons’ Hall consulted with several cutting-edge surgical equipment producers including Intuitive Surgical Inc, Freehand Surgical and B. Braun to showcase some of the amazing equipment now being routinely used by surgeons.

One of the most impressive installations of the Body Voyager Exhibition is a Robotic Surgery Station located in in Zone 3 – Torso. This is an augmented reality installation, composed of complex integrating elements, and relies on the correct alignment and inter-relation of markers on the curved rear display wall and the Station’s moveable elements. As a result, the precision fabrication of the rear wall was a crucial factor for the Station’s success, and both our team and the Client were delighted with the finished result. Close communication with the AV Hardware and Interactives contractors was also key to achieving a seamless finish between the Station’s four lecterns and supporting plinth and the interactives and hardware items.

Located within a Grade I Listed building with a venerated history, the planning and installation of the Body Voyager Exhibition Fit out required careful protection of the building fabric and access route by our team, accounting for width restrictions to doorways and corridors. It was also a priority to separate our on-site works from members of the public while other areas of the building were fully open to visitors.