The Clydeside Distillery, Glasgow

Client: The Clydeside Distillery

Exhibition Designer: Bright 3D

Lighting Designer: Light Medium

AV Hardware Supplier: Wavetech

AV Content: Circa Media

We were appointed to deliver a visitor experience for The Clydeside Distillery in Glasgow including Café, Retail area, Tour facilities, two Exhibition spaces and tasting rooms plus a VIP area.

Furniture, graphics, AV and Display cases were installed during the project, presenting the story of the building’s heritage through archive photographs and offering a unique and stimulating experience for whisky connoisseurs and history enthusiasts alike.

This iconic new attraction is located in the former Pumphouse at Glasgow’s Queen’s Dock and, on its opening, continued the historical association of whisky distilling and Glasgow as the first new dedicated single malt distillery in the city for over 100 years.

The Pumphouse was the Customs and Excise controlled entry gate to the Queen’s Dock – one of Glasgow’s most famous shipping ports, opened by Queen Victoria in 1877. It was originally designed to provide hydraulic power to operate the swing bridge, and to service and keep a watchful eye over the commercial dock exporting whisky on ships destined for all continents of the world.

The Queens Dock closed in 1969 and was subsequently in-filled to create the Scottish Exhibition and Conference Centre (SECC) site.

The revival of the site and this historic building as the brand new Clydeside Distillery and visitor experience was a true labour of love, crafted with exquisite care and the highest quality of materials.

The Oak display units received a factory applied spray lacquer finish, and antique brass shelf edges, handles etc. were selected to ensure a consistent brand style and character. The blending table where visitors can create their own personalised bespoke whisky is topped with gleaming granite and exposed stonework creates striking features throughout the interior spaces.

It was a huge pleasure for our team to successfully deliver this complex fit out, working closely with the Project Team and playing a key role in creating an iconic new visitor attraction for Glasgow.